Hoe te Claimen

Mijn naam is Otwin Peppinck en ik reis - net als u - regelmatig met de IC Direct. Ik doe dit sinds kort 4 dagen per week, maar vanaf 1 augustus 2013 tot 1 januari 2025 deed ik dat 5 dagen per dag. Ergens in de eerste jaren is de naam veranderd van Fyra naar IC Direct.


Samengevat zijn mijn ervaringen rampzalig te noemen. Vertragingen, omreizen maar bovenal : Uitval, uitval en nog eens uitval. En dit voor een traject dat bijna 9 miljard euro heeft gekost en waar u en ik extra voor moeten betalen i.v.m. de ' tijdwinst ' die het reizen met IC direct oplevert. Sommige conducteurs hebben mij aangeraden om met de normale IC te reizen, echter wat veel mensen niet weten is dat die er langer over doet sinds de HSL er is. De oude situatie is er dus niet meer, reizen over het oude traject kost heel erg veel tijd en u als belastingbetaler heeft meebetaald aan het dure traject , dat moet gewoon werken : voor u, voor mij en voor alle andere forenzen en - niet te vergeten - reizigers die naar Schiphol moeten of daar vandaan komen.


Om te beginnen wil ik u vragen om ZOVEEL MOGELIJK UITVAL TE CLAIMEN. De vergoeding mag u gewoon naar uw eigen rekening laten overmaken, in plaats van die naar uw werkgever. Het is wel verstandig om dit te melden op uw werk, maar uw werkgever zal ook wel snappen dat uw vertragingen stress opleveren en kosten bovendien. Ik heb er sinds oktober 2023 meer dan 500 euro mee binnen geharkt, maar het gaat mij NIET om het geld maar om de zichtbaarheid van het probleem en de kosten die NS heeft door de claims. Dat is de enige mogelijkheid om hier iets aan te doen, is mijn stellige overtuiging.


Het claimen van een vergoeding kan op twee manieren :

  1. Via inlog op de NS omgeving, dit raad ik af maar uitleg volgt in mijn volgende post, niet in deze, met reden hier uitgelegd ;
  2. Via het 'GTBV' formulier dat u heel eenvoudig kunt vinden op NS website / internet, de link vermeld ik hier ook : https://gtbv-formulier.ns.nl/ns/klantenservice-geld-terug-bij-vertraging


Het grote voordeel van de tweede mogelijkheid is dat je dit betrekkelijk eenvoudig in de trein kunt doen omdat je geen inlog gegevens bij de hand hoeft te hebben of dit uit een passwordapp hoeft te kopiëren , hoewel er natuurlijk zat mensen zijn die hier razend handig mee zijn met een auto fill en 'blur' van de passwords. Een ander doorslaggevend voordeel van het GTVB formulier heel makkelijk kan omgaan met de IC Direct claim, terwijl via de NS omgeving al snel de onjuiste claimpagina wordt gebruikt, met nul resultaat voor IC-Direct claims.


Ik wil u erop wijzen dat uw eerste claim u wat tijd gaat kosten, pak 'm beet een kwartier, maar de volgende nog maar 10 en ik doe ze inmiddels al in minder dan 5 minuten. Hier volgen een paar belangrijke trucs om de claims zo snel en succesvol mogelijk in te sturen :

  • realiseer u dat u pas een vergoeding krijgt bij meer dan 15 minuten vertraging. Die heeft u al snel bij uitval, want de kassa gaat rinkelen zodra de volgende trein ook maar 1 minuut vertraging heeft, en da's heel vaak het geval ;
  • u kunt de claim pas 24 uur na de vertraging insturen. Doet u dat eerder, dan komt NS met een huilie huilie verhaal dat u niet heeft in en uitgecheckt, en ik denk dat ze dat expres doen maar ik kan dat niet bewijzen. Natuurlijk al vreemd dat zij uw claim niet even laten wachten op de stapel, al helemaal als je dit met het online formulier doet. Men wacht gewoon tot uw frustratie wat gezakt is, dan vergeet u de claim in te sturen ;
  • heel belangrijk is dat u de oorspronkelijke vertrektijd weet. Ik maak altijd een foto van het reisinformatie bord, en daarna schrijf ik in een kneuterig boekje een kort feitenrelaas. Maar de reisdatum en de oorspronkelijke vertrektijd, alsmede het vertrekstation en eindbestemming zijn van belang om vast te leggen (beschikbaar te hebben) voordat u de claim indient. U kunt die claims dan dus ook opsparen, maar wacht daar nou geen maand mee. Voor forenzen zoals mijn persoon is dus oorspronkelijke vertrektijd en datum van belang, de rest is identiek en kaartnummer heeft u bij zich en banknummer ook.

 


Met bovenstaande tips lukt het !  Dit is mijn eerste blog bericht en vele zullen volgen, alsmede reactiemogelijkheid zodat ik uiteindelijk meer aktie kan nemen naar NS, met als uiteindelijk doel een rechtszaak. Zodra de gunning van NS voor de HSL, de meest winstgevende lijn , op het spel staat, zullen ze de treinen beter laten lopen. En kan ik de site sluiten.




Alvast mijn dank aan u allen !